Kiemelõszák, vágóhorog: Ha elérkeztünk a hal megakasztása után ahhoz a pillanathoz, amikor a hal elfárad ki kell emelni. Ez kétféleképpen történik: szákkal illetve a 10 kg feletti süllõ csuka harcsa kiemeléséhez általában vágóhorgot használnak. A kiemelõszák lehet összecsukható és nem összecsukható kivitelû. Az összecsukható abból a szempontból elõnyösebb, hogy könyebb szállítani. A kiemelõszák kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy mekkora halakra használjuk. Keszegezéshez a hosszabb nyelû kisebb terpesztésû sûrû szövésû szákot használjunk. Nagyobb halakhoz ritkább hálószemû szákot vásároljunk. Egy dolgot meg kell jegyezni, a szákolásnál nem emeljük fel a szákot, hanem a száját megfogva húzzuk magunk felé, ellenkezõ esetben eltörhet a szák nyele. Minden sikeres horgászat után ellenõrizzük a hálószemeket, hogy nem szakadtak-e ki, valamint, hogy a nyél nem deformálódott el. Manapság már fémbõl készülnek a jóminõségû kiemelõszákok, a versenyhorgászok használnak karbonnyélbõl készült szerszámot. A másik eszköz a vágóhorog, sokan kegyetlen mészároseszköznek nevezik, viszont sokszor fõleg nagyobb harcsák kiemelésénél a legmegfelelõbb eszköz (ha nem kell, senki sem szeret nyúlkálni a hatalmas fogkoszorús szájba). Anyaga acél, de nem keményre edzett mert az elpattanhat nagyobb erõkifejtésnél. A nyele készülhet fából, bambuszból, fontos hogy a nyélhez való rögzítés elég stabil legyen. Elõfordul leggyakrabban csónakkal rendelkezõ horgászoknál, T fogantyúval ellátott vágóhorog is. A hegyét mindig köszörültessük hegyesre, és ha nem használjuk húzzunk rá parafadugót, hogy magunkat és mást ne sértsük meg vele. |
|
|